Cart 0
Cart 0

Waarom een balancer?

paarden-1715.jpg

Tegenwoordig worden paarden veel meer volgens hun natuurlijke behoeften gevoerd: veel ruwvoer en weinig of geen krachtvoer (brok, graanproducten). Dit is inderdaad veel beter voor de fysieke en mentale gezondheid van de paarden, maar... de meeste krachtvoeders zijn hier niet op aangepast. De concentraties vitaminen en mineralen in het krachtvoer zijn té laag om, bij de tegenwoordig gevoerde hoeveelheden, aan alle behoeften te voldoen. Daardoor ontstaan vaak tekorten, ook bij paarden die ruim voldoende ruwvoer krijgen. Dit geldt ook voor eiwitten: paarden krijgen niet altijd alle aminozuren in de juiste verhouding binnen.

Wat je zou moeten weten over “natuurlijk” voeren

 

paarden-8766.jpg

Oorspronkelijke, wilde paarden in de vrije natuur eten veel verschillende soorten planten: allerlei grassoorten, kruiden en ook delen van bomen en struiken. Ze trekken rond in een groot gebied, zodat de bodemsamenstelling varieert. Daarmee krijgen ze een grote rijkdom aan vitaminen en mineralen binnen, en relatief weinig caloriën.

Onze gedomesticeerde paarden hebben veel minder variatie in hun rantsoen: hun weide of hooiland is meestal een relatief klein gebied of ligt in 1 regio. Ook is de bodem dikwijls –nu of in het verleden- intensief bewerkt en bemest. Het land bevat maar enkele grassoorten en een kleine aandeel kruiden.

Bovendien hebben onze paarden een heel andere manier van bewegen dan hun wilde soortgenoten. In plaats van heel de dag in een laag tempo rond te trekken, staan ze door de dag heen meer stil, om dan enkele uren per week intensief te bewegen. Door training verhoogt de stofwisseling en zijn er meer stoffen zoals vrije zuurstofradicalen die schade kunnen aanbrengen in de weefsels. De behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen is daardoor hoger. De hoeveelheid caloriën die paarden vanuit ons ruwvoer binnen krijgen is echter juist vaak (te) hoog. Zeker als we proberen te voeren volgens hun natuurlijk eetpatroon en hen minimaal 16 uur per dag willen laten kauwen.

Om dit op te lossen grijpen veel mensen naar supplementen. Die kunnen inderdaad tekorten aanvullen, maar ze zijn afgestemd op een specifiek “probleem” zoals stijfheid, nervositeit, spierproblemen, slechte suikerstofwisseling, .. Ze bevatten meestal een hoge dosis aan bepaalde stoffen in plaats van een evenwichtige samenstelling van alle nodige stoffen. Bovendien worden ze vaak gegeven “op gevoel” en niet op basis van een gemeten tekort in het bloed. Daardoor verstoren ze de balans van het rantsoen soms nog meer! Er is ook een groot verschil tussen de verschillende supplementen, zodat je als eigenaar nog steeds niet met zekerheid weet of je paard wel alles krijgt wat hij nodig heeft.

Sinds enkele jaren is daarom het concept “balancer” ontwikkeld. Hiermee wordt een brok bedoeld die een evenwichtige aanvulling levert op een “natuurlijk rantsoen”: een rantsoen dat vooral uit ruwvoer bestaat.

 

Wat zijn balancers dan precies?

 

paarden-8734.jpg

Balancers zijn aangepast aan de natuurlijke behoefte van een paard. Ze vullen net dìe stoffen aan, die hij niet voldoende uit zijn ruwvoer kan halen. Door je paard een rantsoen van ruwvoer in combinatie met een goede balancer te voeren, krijgt hij dus alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Uit het ruwvoer haalt hij de nodige energie, vezels en een groot deel van zijn vitaminen, mineralen en eiwitten. Het stukje wat nog tekort komt, wordt opgevangen door de balancer.

 

Enkele voorbeelden: 

-paarden in training gebruiken meer vitamine E dan ze via een normale, natuurlijke voeding binnenkrijgen.

-gras bevat vrij veel vitamine E, maar hooi en voordroog véél te weinig

-de samenstelling van mineralen in ruwvoer is gebaseerd op de bodem waarop het gegroeid is. Je ruwvoer kan zo bepaalde mineralen in overschot bevatten en een tekort hebben aan andere. Door een overschot aan één mineraal verandert de verhouding tussen verschillende mineralen, en worden andere mineralen slechter opgenomen in het lichaam. Daardoor worden tekorten vaak nog versterkt.

-ruwvoer bevat ook niet altijd voldoende essentiële aminozuren. Dit zijn de bouwstenen waaruit de lichaamseiwitten opgebouwd zijn. Ze zijn dus onmisbaar voor spierontwikkeling en spierbehoud, en voor de groei van jonge paarden. Als er bepaalde aminozuren tekort zijn, kan het lichaam niet voldoende (spier)eiwit aanmaken, ook al zit er in totaal genoeg eiwit in het voer.

 

Voor de meeste balancers komt het er op neer dat er een combinatie van vitaminen, mineralen en één of enkele aminozuren wordt gemaakt. Sommige balancers, zoals de Este Balancer Extra, zijn ook bron van omega-3 vetzuren en bevatten stoffen die de darmgezondheid ondersteunen.

Voor welke paarden is een balancer geschikt?

iStock_000014652594Large-1500x630.jpg

Voor de meeste klassieke voeders geldt dat fabrikanten de gehaltes in het voer zò berekend hebben, dat je tussen de 2 en 4 kg per dag moet voeren om aan de dagdosis vitaminen en mineralen te komen. Voer je minder dan dat, of voer je wel die hoeveelheid maar geef je schraal ruwvoer (bvb grofstengelig hooi), dan is aanvulling waarschijnlijk nodig.

 

Balancers bevatten, in vergelijking met krachtvoer, veel meer vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Het is dus speciaal bedoeld om kleinere hoeveelheden te kunnen geven, terwijl het paard toch alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft. Dit maakt balancers hét voer bij uitstek voor paarden die weinig extra caloriën nodig hebben: paarden die licht werken of die de neiging hebben om te zwaar te worden. Este Balancer Extra wordt (soms na een wenperiode) door bijna alle paarden graag gegeten en hoeft dus ook niet gemengd te worden met een ander voer. Je kunt zo het voeren van extra’s zoals graan helemaal vermijden.

 

Toch is een balancer niet alleen geschikt voor recreatiepaarden, maar ook voor sportpaarden. Je kunt met een balancer namelijk écht voeren naar behoefte

-Heeft een paard meer energie nodig, dan geef je meer of ander ruwvoer. Denk aan rijker hooi, maar ook extra luzerne of bietenpulp zijn gezonde mogelijkheden. Of je vult het ruwvoer aan met bijvoorbeeld plantaardige olie, of met graan, brok of muesli. ---Paarden die extra eiwit nodig hebben geef je eiwitrijke voedermiddelen zoals luzerne of eiwitrijker hooi/voordroog.

Je kunt zo de energie- of eiwitinhoud van het rantsoen aanpassen zonder dat er een tekort of overschot aan vitaminen of mineralen ontstaat. Eigenlijk veel logischer dan het klassieke gebruik van één (kracht)voeder waarbij je alleen alle voedingsstoffen tegelijk kan verhogen of verlagen.

 

Wil je meer weten over hoe je een balancer gebruikt om een goed rantsoen voor je paard samen te stellen, vraag gerust advies.

 

Waarmee mag ik een balancer NIET zomaar combineren?

paarden-1745.jpg

Gezien een balancer hoog gedoseerd is in vitaminen en mineralen, moet je voorzichtig zijn als je andere supplementen erbij wilt geven. Meestal is dit ook niet nodig, want de waarden in de balancer zijn vaak even hoog of soms nog hoger dan in veel supplementen!

Bepaalde krachtvoeders die heel hoog met mineralen gesupplementeerd zijn, kun je ook maar beperkt combineren. Denk aan sportbrok, merriebrok of de luxere mueslis voor senioren. Het hangt bij combinatie met commerciële voeders dus af van de soort brok/muesli én de gevoerde hoeveelheid, of supplementatie nodig is. Ook het type ruwvoer speelt een rol. Soms is aanvulling nodig, maar met een lagere hoeveelheid balancer. Neem gerust contact op bij twijfel.

Perfect voor een Suikerarm rantsoen

paarden-8791.jpg

Voor paarden met EMS, overgewicht, zomerexceem of (gevoeligheid voor) hoefbevangenheid wordt een rantsoen met zo min mogelijk suikers en zetmeel aanbevolen. Daarom is het gehalte hieraan in de Este Balancer Extra zo laag mogelijk gehouden. Het is echter bijna onmogelijk een smakelijke brok te maken met deze hoge mineraalgehaltes, zonder een kleine hoeveelheid melasse (3%) te gebruiken. Is dit erg? Een rekenvoorbeeld:

Este balancer bevat 4,1% suikers. Deze komen voor een deel uit de melasse maar zitten ook van nature in de plantaardige grondstoffen.

Uit een standaard portie van 250 gram per dag, haalt een paard dus 10,3 gram suiker (ongeveer 3,5 gram uit de melasse en de rest uit de andere plantaardige grondstoffen). Maar: gemiddeld hooi bevat rond 6-10% suikers. Datzelfde paard zal uit 8kg hooi, dus gemiddeld 480-800 gram suiker per dag halen! In praktijk is de hoeveelheid suiker via de balancer dus verwaarloosbaar.

Om het suikergehalte in het rantsoen omlaag te krijgen is de grootste winst dus te behalen door:

- het vermijden van krachtvoer (graan bevat vaak rond 40% suiker en zetmeel!)

-aanpassen van het ruwvoer (bvb iets armer hooi voeren, hoeveelheid gras beperken, hooi laten weken en spoelen).

Dankzij hoge gehaltes aan antioxidanten en covitaminen (o.a. magnesium, vitamine E, vitamine C) ondersteunt Este Balancer Extra een gezonde stofwisseling, wat juist bij deze groep paarden heel belangrijk is!

Wat maakt Balancer Extra zo bijzonder?

paarden-8815.jpg

 Balancer Extra is één van de meest complete balancers die verkrijgbaar zijn. De verhoudingen zijn wetenschappelijk bepaald om ook bij een beperkte portie schraal hooi (b.v.b. paarden op dieet) alle nodige vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren te leveren. En uiteraard zijn de gehaltes ook bij een onbeperkte portie van een rijk ruwvoer gegarandeerd veilig.

In vergelijking met andere balancers bevat Este Balancer Extra meer antioxidanten (o.a. vitamine E en C) en ruime waarden koper, zink, magnesium en biotine. Ook zijn er pre- en probiotica toegevoegd voor een gezonde darmfunctie. Het gehalte aan zetmeel en suikers is bewust zeer laag gehouden, zodat de balancer ook ideaal is voor paarden en pony’s met EMS, PPID of hoefbevangenheid. De balancer bevat beperkt vitamine A en geen toegevoegd ijzer, omdat deze vaak al (te) veel in het rantsoen aanwezig zijn.