Wat zijn de voordelen van Este balancer extra?

De Este Balancer Extra is onstaan vanuit de wens een optimale balancer te creëren, gebaseerd op gemeten gehaltes aan voedingsstoffen in het ruwvoer in onze streken (België en Nederland). De balancer is ontworpen door dierenarts en Europees Specialist Inwendige Ziekten Paard (Dipl. ECEIM) Dr. Sara Torfs, in samenspraak met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. De waarden zijn zò berekend dat ze voldoende zijn in combinatie met een “armer” rantsoen, maar geen overdosering veroorzaken in combinatie met “rijker” ruwvoer.

 

Este Balancer Extra onderscheidt zich van andere producten door:

- Zeer hoog vitamine E gehalte gecombineerd met vitamine C en een veilige hoeveelheid selenium, voor een optimale antioxidant werking

- Bevat koper en zink onder chelaat vorm voor goede opname

- Zeer hoog biotinegehalte voor conditie van hoeven en vacht

- Essentiële aminozuren lysine en methionine, nodig voor o.a. spieropbouw en groei

- Bron van essentiële vetzuren (omega 3 en 6 in een gezonde verhouding)

- Bevat B-vitaminen die de stofwisseling en aanmaak van rode bloedcellen ondersteunen

- Géén ijzer toegevoegd en maar weinig vitamine A, om overdosering te voorkomen. Ijzer en vitamine A zitten immers al in grote hoeveelheden in ruwvoer!

- Geschikt voor paarden met EMS of laminitis: graanvrij, zeer laag gehalte aan zetmeel en suikers (3,5% zetmeel en slechts 4,1% suikers!), en een ruime dosis magnesium

- Bevat een probioticum: de levende gist Saccharomyces cerevisiae Sc47. Uit studies is gebleken dat deze gist de vertering van vezels ondersteunt en de inhoud van de dikke en blinde darm helpt te beschermen tegen verzuring (referenties). Verstoring van die zuurtegraad is een belangrijke schakel bij het optreden van hoefbevangenheid en gaskoliek. Pre-biotische vezels uit bietenpulp en luzerne in Este Balancer Extra ondersteunen verder een optimale vertering.

- Eerlijke voeding: vrij van graan, sojaproducten, conserveermiddelen en genetisch gemanipuleerde organismen

- Wij willen gezonde paarden, maar ook een gezond milieu: recycleerbare verpakkingen, lokale productie in Nederland en geen gebruik van soja.

hoeveel Este Balancer Extra moet ik voeren?

Het voeradvies is 50 gram balancer per 100kg lichaamsgewicht per dag, dus 250 gram voor een gemiddeld paard van 500 kg.

Deze hoeveelheid is doorgerekend op effectiviteit én veiligheid: met bijna elk hooi of voordroog en eventueel een beperkte aanvulling van krachtvoer, klopt de voerbalans. Het is dus geen goed idee om zomaar meer te voeren als je paard harder werkt, of juist minder te voeren omdat hij op rust staat. In die gevallen ga je de andere onderdelen van het rantsoen aanpassen (zie hier).

 

Voor paarden die naast ruwvoer een krachtvoer krijgen dat hoog-gesupplementeerd is met vitaminen en mineralen kan het aangeraden zijn om de balancer in een lagere hoeveelheid te voeren. Vraag advies bij twijfel.

 

Voor een gedetailleerde berekening van de gehaltes van het rantsoen van jouw paard, met uitgebreid advies over de beste aanvulling, is het ook mogelijk om een rantsoenberekening aan te vragen.

Mijn paard is een kieskeurige eter...

Este Balancer Extra bevat weinig suiker en veel mineralen. Kieskeurige paarden of paarden die hiervoor een suikerrijk voer kregen, moeten daarom soms even wennen. Een truc hiervoor is om eerst een heel kleine portie balancer onder het gewone voer te mengen en dit heel geleidelijk op te schuiven naar meer balancer en minder van het oude voer. Dit werkt het beste met een droog voer. Voor paarden die geen krachtvoer krijgen kun je bijvoorbeeld wat grasbrok, luzerne of iets anders gebruiken wat het paard kent en lust. Reken op een viertal weken gewenningsperiode voor de kieskeurige eters.